Handhaving wet DBA verder uitgesteld tot 1 januari 2020

De handhaving van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties), die op 1 mei 2016 de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) verving, is opgeschort tot 1 januari 2020. Deze opschorting houdt in dat opdrachtgevers en zzp’ers tot 1 januari 2020 geen naheffingen en boetes krijgen.

De belastingdienst breidt wel de handhaving bij kwaadwillenden uit. Waar de handhaving zich tot 1 juli 2018 alleen richt op de ernstige gevallen, zal de belastingdienst vanaf 1 juli 2018 gaan handhaven in alle gevallen van kwaadwillendheid.

In dat geval dient de belastingdienst te bewijzen dat (1) er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking, (2) er sprake is van evidente schijnzelfstandigheid en (3) er sprake is van opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Bepaling loondienst

Bij de bepaling of er sprake is van loondienst spelen de antwoorden op 3 vragen een rol:

1. Is er een verplichting tot persoonlijke arbeid? (u moet het werk zelf doen).
2. Is er een gezagsverhouding? (uw opdrachtgever bepaalt hoe het werk moet worden uitgevoerd).
3. Krijgt u loon? (er wordt meer betaald dan de kosten die u als zzp’er maakt).

Is het antwoord op 1 of meer vragen ‘nee’? Dan is er geen sprake van loondienst. Een modelovereenkomst is dan niet nodig. Is het antwoord op de 3 vragen ‘ja’? Dan is er sprake van loondienst. U kunt natuurlijk ook samen de voorwaarden aanpassen en daar naar werken.

Vrijblijvend advies van een jurist van BAAK Juristen

Voor advies over dit onderwerp of het opstellen van een overeenkomst van opdracht bent u bij BAAK Juristen aan het goede adres!

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende afspraak maken, neem dan contact op met Benjamin Berghuis – 050 25 10 100 – b.berghuis@baakjuristen.nl

Bron: Rijksoverheid

Leave a Reply