Je hebt je huur opgezegd, maar nu is de vraag: hoe krijg ik mijn borg terug? Wat je ook probeert, je verhuurder weigert te betalen. Dat je de woning helemaal hebt schoongemaakt en netjes hebt achtergelaten, maakt je verhuurder niets uit. De borg heb je nog steeds niet terug. Dit overkomt jaarlijks duizenden huurders. Wat blijkt? Huurbazen zien het als een extra verdienmodel. Ontzettend onredelijk, maar wat kun je er als huurder tegen doen? In deze blog geven we antwoord op de vraag: hoe krijg ik mijn borg terug?

Wat is een borg eigenlijk?

Als je iets huurt (of het nu om een kano gaat of een huis), kan de verhuurder borg vragen: een geldbedrag. Zo’n bult statiegeld is een garantie voor de verhuurder dat je het gehuurde weer netjes inlevert. Wanneer je dat niet doet, of het in slechte staat aflevert, kan de verhuurder de borg inhouden. Deze borg kan hij/zij besteden aan bijvoorbeeld schoonmaak- of reparatiekosten. Wie het gehuurde in nette staat oplevert, krijgt de betaalde borg weer terug. De borg van een huurwoning wordt meestal verrekend met de laatste huurtermijn.

Hoe hoog mag de borg van een huurwoning zijn?

Wanneer je een huurovereenkomst afsluit, betaal je vaak borg. Maar wat is ‘normale borg’? Het borgbedrag is meestal gelijk aan één of twee maanden ‘kale huur’ (dus zonder servicekosten, zoals gas, water en licht). De wet schrijft niet voor hoe hoog de borg mag/moet zijn.  De verhuurder mag dus zelf bepalen hoeveel borg hij/zij vraagt. Wel zie je vaak dat rechters een borg van 3 maanden huur onredelijk vinden. Een huurder die een gerechtelijke procedure start tegen zijn verhuurder omdat de borg bijvoorbeeld 5 maanden huur bedraagt, wordt daarom zeer waarschijnlijk in het gelijk gesteld door de rechter.

Hoe moet ik mijn borg betalen?

Het gebeurt regelmatig dat huurders de huur, en soms ook de borg, contant betalen. Doe dit niet! Betaal altijd via je bankrekening, zodat je kunt aantonen dat je altijd netjes betaald hebt én je je betaalde borg kunt bewijzen. Wel zo handig, als je achteraf je borg niet terugkrijgt. Besluit je toch contant te betalen, vraag dan om een kwitantie.

Wanneer mag een verhuurder borg inhouden?

Malafide verhuurders zoeken soms naar redenen om de borg niet te hoeven terugbetalen. Dat blijkt uit een recent nieuwsbericht van NOS. Toch hoef je niet met lege handen te staan als jouw borg onterecht wordt ingehouden door de verhuurder. De Nederlandse wet is namelijk ‘huurdersvriendelijk’. Het houdt in dat er juridische regels bestaan die jou als huurder beschermen. 

Slijtage is geen schade

Het meest voorkomende argument dat verhuurders gebruiken om borg niet te hoeven terugbetalen, is dat er schade zou zijn. Maar… bij een krasje of deukje mag je verhuurder de borg helemaal niet inhouden. Dat valt namelijk onder normale slijtage. Het moet echt gaan om schade, zoals een kapotte ruit of een deur die is ingetrapt. Is daar geen sprake van, dan kun je dus gerust je borg terugvragen.

Schade bewijzen

Als er volgens je verhuurder sprake is van schade, moet deze schade ook aangetoond worden. Dit kan de verhuurder doen door foto’s te nemen aan het begin en einde van de verhuurperiode. Vaak is er aan het begin helemaal niets vastgelegd. Als dat zo is, gaat de wet ervan uit dat het opgeleverde aan het einde van de huurperiode in dezelfde staat verkeert als in het begin. Met andere woorden: jij krijgt het voordeel van de twijfel, want de verhuurder kan de schade niet voldoende bewijzen. Je huisbaas zal je borg dus moeten terugbetalen.

Begin, voor- en eindinspectie?

Normaal gesproken is er naast een eerste inspectie aan het begin van de huur ook een voor- en eindinspectie aan het einde van de huurperiode. Dat werkt als volgt:

  1. Bij de eerste inspectie loop je – voordat je de woning gaat huren – door de woning. Dat doe je samen met de verhuurder, om de opnamestaat vast te leggen. Tip: neem zelf foto’s en voeg deze toe aan het inspectierapport (ook wel: proces-verbaal van oplevering).
  2. Wanneer je huurcontract eindigt, dient er eerst een voorinspectie plaats te vinden. De verhuurder gaat dan met jou de woning door. Samen checken jullie de staat van de woning. Jullie spreken af wat je eventueel nog moet herstellen. 
  3. Op het moment dat je de woning definitief verlaat, doe je de eindinspectie. Dan controleert de verhuurder of de reparaties zijn uitgevoerd. Als de reparaties niet of verkeerd zijn uitgevoerd, kan dat een reden zijn voor de verhuurder om herstelkosten van de borg af te trekken. De verhuurder moet jou overigens nog één keer in de gelegenheid stellen om de boel zelf te herstellen. Pas daarna mag hij/zij (een gedeelte van) de borg inhouden.

Juridisch gezien is het dus verstandig om bovenstaande drie inspecties vast te leggen in een rapport of proces-verbaal en er zelf ook foto’s bij te maken. Op die manier bewijs je dat er geen schade is en dat je de waarborgsom terug zou moeten krijgen.

Pas op met ondertekenen

Tijdens de inspectie is het gebruikelijk dat de verhuurder je vraagt om een document (doorgaans een inspectierapport of proces-verbaal) te ondertekenen. Hierin word je gevraagd of je akkoord gaat met de daarin genoemde gebreken of beschreven staat van de woning. In dit document zijn vaak ook de meterstanden opgenomen. Neem de tijd hiervoor en lees het rustig door, voordat je ergens je handtekening onder zet.

Hoe krijg ik mijn borg terug?

Heeft de verhuurder geen geldige reden om je borg in te houden en vermoed je dat hij/zij van alles verzint? Kom dan in actie. Sommige huisbazen hopen namelijk dat je het vergeet of dat je de strijd om de borg niet aangaat. Wacht dus niet te lang en schakel direct een jurist in als je je waarborgsom terug wilt krijgen. Een jurist weet namelijk precies welke juridische wegen hij moet bewandelen om jouw borg terug te krijgen.

Juridische hulp bij het terugvragen van je borg

Vanaf 1000 euro loont het om een jurist of advocaat in de arm te nemen, is onze ervaring. Daarom heeft BAAK Juristen een betaalbare oplossing: no cure, no pay. Je betaalt dus alléén als je vordering (deels) wordt geïnd. Meer weten? Bel of mail ons gerust met de vraag: hoe krijg ik mijn borg terug?