In 2016 hebben wij het JuridischZeker abonnement voor ondernemers geïntroduceerd. Bij bespreking van dit abonnement met nieuwe cliënten krijgen wij vaak de vraag wat het verschil is met een rechtsbijstandverzekering. Wat zijn precies de verschillen tussen een rechtsbijstandverzekering en het JuridischZeker abonnement? Deze uitleg is gebaseerd op onze ervaringen en de ervaringen van onze cliënten

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die jou helpt bij juridische geschillen waarvoor jij je hebt verzekerd. Daarnaast kan je als ondernemer een rechtsbijstandverzekering afsluiten voor verschillende onderdelen of modules. Te denken valt aan bedrijfsvoering & incasso, verkoop en/of inkoop en verkeer. Voor elk (rechts)gebied waar je je voor verzekert betaal je een bepaald bedrag aan premie. Maar je onderneming verzekeren voor alle rechtsgebieden is niet mogelijk.

Bij een rechtsbijstandsverzekering is niet elk geschil gedekt. De algemene voorwaarden van rechtsbijstandsverzekeringen bevatten doorgaans een flinke opsomming van geschillen die niet verzekerd zijn. Daarnaast zijn er vaak aanvullende voorwaarden verbonden aan de verzekering.

Je kunt daarbij denken aan de voorwaarde dat je wijzigingen over de omzet of aantal personeelsleden moet doorgeven. Ook moet je bijvoorbeeld een geschil binnen een bepaalde termijn melden. Doe je dat niet of te laat? Dan is er geen dekking. Ook is er in de algemene voorwaarden van verzekeraars vaak de volgende bepaling opgenomen. Dat deze verzekering alleen dekking biedt zolang er een redelijke kans op succes is. Bij het beoordelen daarvan ben je afhankelijk van de jurist die jouw zaak behandeld.

Verzekering vs. Abonnement

Het JuridischZeker abonnement is, de naam zegt het al, een abonnement. Bij het JuridischZeker abonnement ligt de focus op het beschermen van bedrijven en het voorkomen van geschillen.

”Bij het JuridischZeker abonnement ligt de focus op het beschermen van bedrijven en het voorkomen van geschillen.”

Binnen het JuridischZeker abonnement ben je verzekerd van:

 1. Antwoord op jouw juridische vragen
 2. Juridische quickscan van Nederlandse overeenkomsten
  10% korting op het opstellen van Nederlandse overeenkomsten;
 3. Juridische quickscan van jouw algemene voorwaarden
  10% korting op het opstellen van algemene voorwaarden;
 4. Juridische quickscan van jouw offerte, factuur, herinnering en aanmaning
 5. Onbeperkte incasso-ondersteuning voor onbetwiste vorderingen, inclusief het opstellen van een dagvaarding
 6. Werkzaamheden buiten het JuridischZeker abonnement tegen het gereduceerde uurtarief van € 110,00 exclusief 21% BTW;

Het JuridischZeker abonnement sluit je af voor het hele bedrijf, niet voor specifieke onderdelen van het bedrijf. De kosten van het abonnement zijn voor elk bedrijf gelijk: € 50,00 exclusief 21% BTW per maand. De omzet van jouw bedrijf of het aantal personeelsleden is daarbij niet van belang. Wij hebben daarmee elke drempel om contact met ons op te nemen proberen weg te nemen. Abonnees kunnen ons overal over bellen of mailen. Het maakt niet uit of het gaat om het controleren van een overeenkomst van een leverancier. Of advies over een geschil met een medewerker. Zelfs niet als het gaat om het incasseren van een onbetaalde factuur.

Advies achteraf vs. Advies vooraf

Bij een rechtsbijstandsverzekering kun je doorgaans niet vooraf advies inwinnen. Zoals bijvoorbeeld over een af te sluiten overeenkomst of een dreigend geschil.

Binnen het JuridischZeker abonnement kan dat wel. Je kan altijd bellen om juridisch advies in te winnen. Ook kan je elke overeenkomst die je sluit juridisch laten screenen.

Wachttijd vs. Geen wachttijd

Bijna elke verzekeraar hanteert een wachttijd van één tot drie maanden. Door deze wachttijd zijn juridische geschillen die voor of tijdens de wachttijd zijn ontstaan niet gedekt. Het heeft dus geen zin om een verzekering af te sluiten op het moment dat je een acuut probleem hebt.

Bij het JuridischZeker abonnement geldt geen wachttijd. Vanaf het afsluiten van het abonnement kun je er meteen gebruik van maken. Heb je een acuut probleem, dan kunnen we je nog dezelfde dag van advies voorzien.

Eigen risico vs. Geen eigen risico

Het merendeel van de rechtsbijstandsverzekeraars hanteert een eigen risico. De hoogte daarvan varieert sterk. Wil je geen eigen risico, dan resulteert dit vaak in een hogere premie.
Binnen het JuridischZeker abonnement hanteren we geen eigen risico en de kosten zijn voor elk bedrijf gelijk.

Grote logge organisatie vs. Klein team van betrokken juristen

Verzekeraars zijn grote en logge organisaties. Daar komt nog eens bij dat de werkdruk doorgaans hoog is bij een verzekeraar. Dit komt omdat een jurist van een rechtsbijstandsverzekeraar veel zaken onder zijn beheer heeft. Het duurt daarom vaak lang voordat zaken in behandeling zijn genomen en vragen zijn beantwoord. Verzekeraars zijn telefonisch vaak niet goed bereikbaar en een reactie op een e-mail kan zomaar een week duren. Daar komt bij dat je geen vast aanspreekpunt hebt met de jurist die jouw zaak behandeld. De jurist kent jou en jouw bedrijf niet.

Bij BAAK Juristen werkt een klein team van betrokken juristen. Jij kent de juristen en zij kennen jou en jouw bedrijf. Daardoor zijn er korte lijnen en is het contact informeel. Als je een JuridischZeker abonnement afsluit ga je ook een persoonlijke relatie met de juristen van ons kantoor aan. Het voordeel daarvan is dat we weten wat er in jouw bedrijf speelt. Daardoor hoef je dit niet bij elke vraag nader toe te lichten. Voorts willen we de relatie graag goed houden. We reageren daarom snel op e-mails en houden je altijd op de hoogte van de voortgang van jouw zaak.

”Bij BAAK Juristen werkt een klein team van betrokken juristen. Jij kent de juristen en zij kennen jou en jouw bedrijf.”

Conclusie

Wat zijn dus de verschillen tussen de rechtsbijstandverzekering en het JuridischZeker abonnement? De ervaring leert dat het overgrote deel van de geschillen te voorkomen zijn door tijdig advies in te winnen. Dat kan door middel van advies over een dreigend conflict. Maar ook advies over jouw algemene voorwaarden of over een nog af te sluiten overeenkomst. Daardoor voorkom je een kostbare procedure, maar ook directe schade als gevolg van het geschil zelf. Daar ligt de kracht van het JuridischZeker abonnement. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Waarom kiezen voor het JuridischZeker abonnement van BAAK Juristen

 • Een vast laag bedrag van € 50,- per maand
 • Geen drempel voor het inwinnen van juridisch advies
 • Vooraf jouw juridische zaken goed geregeld zodat je problemen en hoge kosten achteraf kunt voorkomen
 • Onbeperkte incasso ondersteuning inclusief het opstellen van een dagvaarding
 • Korte lijnen en informeel contact met een jurist die jou en jouw bedrijf kent

Wil je meer informatie over het JuridischZeker abonnement? De brochure met aanvullende informatie vind je hier.

Benieuwd wat het JuridischZeker abonnement voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar 050-2510100 om een vrijblijvende afspraak in te plannen.