Een onbetaalde factuur kun je op verschillende manieren en door verschillende partijen laten incasseren.  Natuurlijk kun je het ook eerst zelf proberen. Lukt het jou niet, dan kun je deze taak (ook wel het incasseren van een vordering genoemd) uit handen geven. Veel mensen denken dat ze een incassobureau moeten inschakelen. Dat is een veelvoorkomend misverstand. Er zijn ook andere incassopartijen die je kunnen helpen. 

Welke incassopartijen zijn er?

(Gerechts)deurwaarder: een deurwaarder heeft een wettelijke status als ambtenaar.  Daardoor heeft een deurwaarder bepaalde wettelijke bevoegdheden. Denk daarbij aan deze ambtshandelingen: het officieel overhandigen van dagvaardingen (betekenen), beslag leggen en het executeren van vonnissen.

Incasso-advocaat: een advocaat is per definitie jurist, maar een jurist is niet altijd een advocaat. Een advocaat is bevoegd om een procedure te starten over vorderingen boven de 25.000 euro, een jurist, deurwaarder of incassobureau mag dat niet. Buiten een procedure om kan een jurist ook vorderingen boven de 25.000 euro incasseren. Het voordeel van een jurist is dat deze meestal een lager uurtarief hanteert dan advocaten. Meer verschillen tussen juristen en advocaten vind je hier. 

Incassobureau: een bedrijf die zich alleen maar bezig houdt met  het innen van schulden van particulieren en bedrijven. Soms biedt een incassobureau ook als dienst debiteurenbeheer voor bedrijven aan.

Incasso-jurist: een jurist is iemand die (doorgaans) een bachelor (HBO) of een master (WO) rechten heeft afgerond. Daarnaast verricht een jurist werkzaamheden op het gebied van rechten. 

Alle incassopartijen kunnen vorderingen uitvoeren tot een bedrag van 25.000 euro. Ons advies: ga na wat op jouw situatie van toepassing is en baseer daar je keuze op.

Incasso onbetaalde factuur via BAAK Juristen

Heeft jouw klant ook na jouw laatste aanmaning niet betaald? BAAK juristen stelt dan eerst een minnelijk incassotraject in werking (fase 1). Dit wordt ook wel het buitengerechtelijk incassotraject genoemd. Het betekent dat de jurist jouw debiteur – buiten de rechter om – sommeert om tot betaling over te gaan. Lukt dit niet, dan volgt fase 2: het gerechtelijke incassotraject.

1. Aanmaning door jurist: het buitengerechtelijke incassotraject

BAAK Juristen zal jouw klant aanschrijven en verzoeken binnen 7 dagen tot betaling over te gaan. Voldoet de klant niet aan dit verzoek? Dan volgt er een strenge brief waarin de jurist jouw klant sommeert binnen 5 dagen te betalen. In de brief wordt aangegeven dat er bij het uitblijven van betaling binnen deze termijn een gerechtelijke procedure wordt gestart. De ervaring leert dat een brief van BAAK Juristen meer gewicht in de schaal legt. Jouw debiteur zal in de meeste gevallen al na de eerste of tweede brief betalen. Reageert je schuldenaar niet op deze aanmaningen? Dan zoekt de jurist telefonisch, via WhatsApp en soms zelfs via social media contact met de klant. Als dat geen zin heeft dan wordt het gerechtelijke incassotraject in gang gezet.

Heeft je debiteur niet de financiële middelen om de vordering in één keer te betalen? Dan regelt BAAK Juristen – in overleg met jou – een betalingsregeling met de schuldenaar. BAAK Juristen bewaakt de termijnen van deze betalingsregeling en maakt de termijnbetalingen binnen 5 dagen na ontvangst aan jou over.

 2. Naar de rechter: het gerechtelijke incassotraject

Heeft jouw debiteur na de brieven en telefoontjes van BAAK Juristen niet betaald? Dan is de enige resterende optie: jouw debiteur dagvaarden. Het is meestal mogelijk om hiervoor een vaste prijsafspraak te maken met je jurist. Dit is afhankelijk van de hoogte van jouw vordering en of er (serieus) verweer is gevoerd. Ook moet ingeschat worden of de debiteur verhaalt biedt. De kosten van een gerechtelijke procedure worden voor een groot deel verhaald op jouw debiteur.  Je moet bijvoorbeeld de griffierechten en deurwaarderskosten voorschieten. Of alle kosten vergoed worden, hangt onder meer af van de hoogte van jouw vordering. Onze jurist zal je hierover uitgebreid informeren. Zijn de kosten van het starten van een procedure bij de rechtbank niet in verhouding met de opbrengsten? Of zijn er risico’s?  Dan kan adviseren we je om geen nadere stappen te ondernemen. Het zou zonde zijn als je er niet op vooruit zou gaan.

Gratis incasso onbetaalde factuur

Wil je geheel vrijblijvend met de werkwijze van BAAK Juristen kennismaken? Dat kan door éénmalig een proefincasso aan ons uit handen te geven. Wij verzorgen jouw incasso-opdracht dan kosteloos. Zo ervaar je op een prettige en drempelloze wijze hoe snel en vakkundig jouw (incasso)opdracht wordt uitgevoerd.

JuridischZeker abonnement

Heb je vaker onbetaalde facturen? Met het JuridischZeker abonnement krijg je onbeperkte buitengerechtelijke incasso-ondersteuning. Voor 50 euro per maand (excl. btw) worden al jouw onbetwiste incasso’s kosteloos uitgevoerd. De (buitengerechtelijke) incassokosten verhalen wij op je debiteur. Daarnaast zijn er nog vele andere diensten die binnen het JuridischZeker abonnement vallen. We vertellen je graag welke dat zijn. Neem hierover gerust contact op met BAAK Juristen: geheel vrijblijvend, uiteraard.