Skip to main content

“Een advocaat is altijd een jurist, maar een jurist is niet altijd een advocaat”

Van nieuwe cliënten krijgen wij met regelmaat de vraag wat het verschil is tussen een jurist en een advocaat. Ook voor vaste cliënten is het niet altijd even duidelijk. Vaak wordt er naar ons verwezen als ‘mijn advocaat’. Wij krijgen nog regelmatig voorafgaand aan een zitting de vraag waarom wij geen toga aandoen. Om hierin duidelijkheid te verschaffen, leggen we in deze blog kort uit wat het verschil tussen advocaat en jurist.

Wat is een advocaat en jurist?

Een jurist is iemand die (doorgaans) een bachelor (HBO) of een master (WO) rechten heeft afgerond. Daarnaast verricht een jurist werkzaamheden op het gebied van rechten.  Jurist is geen beschermde titel en een jurist hoeft zich niet aan bepaalde (gedrags)regels te houden.

Advocaten, maar ook rechters, officieren van justitie, notarissen, bedrijfsjuristen, en juridisch adviseurs zijn allemaal juristen. Een jurist mag zich echter niet zomaar advocaat, rechter, officier van justitie of notaris noemen. Daarvoor moet de jurist een aanvullende opleiding doen en moet hij of zij zich laten beëdigen.

Wat is een advocaat?

Een advocaat is een jurist die na zijn master (WO) rechten een 3-jarige beroepsopleiding heeft afgerond. Hij of zij mag de titel advocaat voeren vanaf het moment dat de beroepsopleiding is gestart en na beëdiging. Advocaat is een beschermde titel.

Advocaten moeten zich houden aan bepaalde (gedrags)regels. Houdt een advocaat zich hier niet aan? Een schorsing of schrapping van de advocaat is dan niet uitgesloten.

Wat is het verschil tussen een advocaat en jurist?

Afgezien van het uurtarief en een aantal bevoegdheden is het verschil niet heel groot. Zowel een jurist als een advocaat kan jou juridisch advies geven. Daarnaast kunnen beide namens jou onderhandelen en juridische documenten (zoals overeenkomsten of algemene voorwaarden) opstellen. Beide mogen ook juridische bijstand bieden bij geschillen en procederen bij de kantonrechter. Je kunt bij dat laatste denken aan onder andere:

– een kort geding procedure over het ontruimen van een winkel of woning;

– een bodemprocedure over een arbeidsconflict;

– een incassoprocedure over een geldvordering tot € 25.000,- en

– een verzoekschriftprocedure over een handelsnaam.

Advocaten mogen echter ook daarbuiten procederen omdat zij een zogenaamde procesmonopolie hebben. Je kunt daarbij denken aan zaken op het gebied van personen- en familierecht of over een geldvordering boven € 25.000,-. Voor die zaken ben je zelfs verplicht om een advocaat in te schakelen. Ook mogen advocaten in hoger beroep gaan. Juristen mogen dat niet.

Leuk weetje: in 2019  zijn 62% van de rechtszaken door de kantonrechter behandeld. In deze zaken kan men zich dus ook door een jurist laten bijstaan.

Voor wie kies je om jouw belangen te behartigen?

Over het maken van een keuze tussen een jurist of advocaat dan nog het volgende. Wij kunnen je hierover als juristenkantoor natuurlijk niet geloofwaardig en onafhankelijk adviseren. Wij raden je aan om goed te kijken naar het specialisme, reviews en een kosten/baten afweging te maken. Daarnaast moet je een goed gevoel hebben bij de persoon die jou adviseert of jouw belangen behartigt in een procedure.

Waarom kiezen voor een jurist van BAAK Juristen?

Onze juristen bieden minstens zoveel kwaliteit als advocaten. Wij hebben veel kennis en ervaring op het gebied van onderhandelen en het opstellen van juridische documenten. Hetzelfde geldt voor het voeren van gerechtelijke procedures.

Ook wij volgen we doorlopend cursussen om onze kennis op peil te houden. Vaak volgen we dezelfde cursussen als advocaten.

Daarnaast is ons uurtarief aanzienlijk lager dan die van een advocaat.

Dus is het niet noodzakelijk om een advocaat in te schakelen? Neem dan contact met op met een van onze juristen. Bij ons ben je in goede handen!

Wil je meer over ons weten? Kijk dan op deze pagina.

Benieuwd wat andere ondernemers van ons vinden? Dit kun je teruglezen op Google!